Det må låta makabert, men det här handlar om ett perspektiv som sällan lyfts när vi pratar om det svenska gin-undret. Det skrivs mycket om hur svensk gin exploderat och det är jag givetvis en stor del av, men just nu lever vi i en tid då allt har blivit dyrare och många går på knäna. Glöm då inte alla svenska bryggerier som skapar gin.
Förlusten av svenska bryggerier fick mig att fundera över hur det påverkar scenen för svensk gin. Den indirekta svenska gin-döden. Jag gick igenom hela sortimentet med 350+ gin och alla svenska gintillverkare på Systembolaget för att skapa mig ett nuläge. Det är tydligt att bryggeriernas överlevnad är viktig för den fortsatta utvecklingen av svensk gin. Flera av bryggerierna tillverkar faktiskt gin av hög kvalitet och några som faktiskt är återkommande i mitt eget barskåp.
Konkursernas tid är här
Häromdagen meddelade tyvärr värmländska Wermlands Brygghus följande:
”Det är med sorg i hjärtat som vi får meddela att Wermlands Brygghus idag, den 9 februari, har tvingats ansöka om konkurs. Vi tackar alla trogna påhejare, ölentusiaster, konsumenter, kollegor, lokala producenter, restauranger, gårdsbutiker och dagligvarubutiker för den tid som varit.”
Hans och Christina Skan
Du som är uppdaterad på svensk gin vet att bryggeriet i Kristinehamn även destillerat gin. Deras sommarprodukt, en färdigblandad Gin & Tonic på burk vid namn GTING, har haft en egenproducerad gin som bas. Basen fick sedan eget liv och lanserades under namnet Wermlands Skogsgin.
Och de är inte ensamma om att behöva kasta in handduken. Strax innan jul 2023 meddelade Arvid Landgren att Tempel Brygghus i Uppsala stänger ned sin verksamhet och i en tankeväckande längre text på pilsner.nu berättar han om hur den värld vi lever i påverkat beslutet.
Många kända destillerier började som bryggerier
Kan du räkna upp några bryggerier som tillverkar gin? Jag kunde räkna upp ett helt gäng i mitt huvud, men var inte ens i närheten. Se den här listan som en påminnelse eller en hyllning till de som fortfarande lever:
- Stjernsund Brygghus
- Qvänum Mat & Malt
- Wet City Spirits (avknoppning från Beerbliotek)
- DalaBryggeri
- Grästorps Bryggeri
- Emmaboda Bryggeri
- Länna Bruk Dryckeshandel
- Bottenvikens bryggeri (Lule River Distillery)
- Nacka Bryggeri
- Södra Maltfabriken Brewery
- Bryggerifabriken
- Kosta boda art hotel
- Brygga Bränneri (Beersmiths)
- Revsunds Brewery
- Skedemosse Gårdsbryggeri
- Bryggeri 1766
- Bröderna Bommen
- Sahlins Brygghus
- Alnöl
- 137:ans Beer & Spirits
- Bryggeri Stenstugan
- Brygghus 19 (One Nine Spirits)
- Stay True Brewing AB
- Torsbo 5.2
- Sibbetorps Gård
- Kopparbergs Bryggeri
Köp en öl, rädda en gin
”Pandemin slog hårt och efter invasionen av Ukraina har alla kostnader skenat. Nu vid årsskiftet höjdes dessutom alkoholskatten för andra året i rad. Lönsamheten är helt borta, så självklart kommer fler försvinna. Jag hoppas verkligen att vi klarar oss.”
Tommy Jonasson på Revsunds Brewery & Distillery (i intervju med SVT)
Tänk på det nästa gång du står på Systembolaget eller surfar in på systembolaget.se, att det kan finnas ett svenskt alternativ som inte bara innebär öl utan i förlängningen också din favoritgin.
Köp en öl, rädda en gin, helt enkelt.
FÖRTYDLIGANDE
Jag har inget samarbete med Systembolaget och vill poängtera att beställning, köp och utlämning sker från/av/hos Systembolaget. Smakbeskrivning och bilder kommer från Systembolaget. Funderar du över dina alkoholvanor? Kolla in IQ!