Stockholms Bränneri breddar sortimentet med vodka

Scrolla

Nu är det dags för Stockholms Bränneri att lansera en vodka. I pressmeddelandet som dök upp igår står det att det urbana Stockholmsdestilleriet, som förutom en stark ginportfölj också tillverkar aperitifer samt färdigblandade cocktails både med och utan alkohol, nu breddar sitt utbud ytterligare.

Stockholms Bränneris medgrundare Calle Wikner utvecklar det hela:

Foto: Petter Bäcklund

Så smakar Stockholms Bränneri Vodka

Stockholms Bränneri Vodka är len och samtidigt karaktärsfull, baserad på etanol av ekologiskt höstvete från Västgötaslätten som sedan försiktigt omdestilleras i Stockholms Bränneris kopparpannor på Södermalm ihop med en mycket liten, väl avvägd, mängd ljung, långpeppar och citronskal. Inget förutom vatten tillsätts efter destillering. Inspirerade av den svenska brännvinstraditionen så
har Stockholms Bränneri tagit vara på det historiska arvet och kombinerat det med en fri och nyfiken syn på destillering och smakutforskning.

Foto: Petter Bäcklund
Foto: Petter Bäcklund

Vodkans betydelse för cocktailvärlden är omfattande och den används i otaliga populära serveringar. Stockholms Bränneri Vodka passar utmärkt att kyla för att avnjutas som den är, eller till att användas som ingrediens i samtliga drinkar där vodka efterfrågas. I samband med lanseringen har Stockholms Bränneri dessutom själva tagit fram rekommenderade recept passande för deras nya vodka.

Vodka Soda

Foto: Petter Bäcklund

En uppfriskande och ren drink i sin enkelhet.

En del Stockholms Bränneri Vodka
Tre delar sodavatten
Saft från en pressad limeklyfta
En droppe saltlösning (lös i vikt upp en del bordssalt i tio delar vatten)
Blanda i ett glas fyllt med härlig is.

Sibirien

Foto: Petter Bäcklund

Två delar Stockholms Bränneri Vodka
Två delar sockerlag gjort på Stockholms Aperitif – Svart (lös upp en del socker i vikt till två delar Svart i volym)
En del grädde.
Blanda i ett glas fullt med is.

Vår tolkning av den klassiska vodkadrinken White Russian.

Bloody Mary

Foto: Petter Bäcklund

En smakrik brunchdrink, som vi menar förbättrar inledningen på de flesta måltider i goda vänners lag.

35ml Stockholms Bränneri Vodka
80ml färdig, drickbar tomatjuice
15ml färskpressad citronjuice
5ml Worcestershiresås
20ml vatten
0,4ml (8 droppar) saltlösning (lös i vikt upp en del bordssalt i tio delar vatten)

Blanda i ett glas fullt med is. För bästa resultat, ”rulla” drinken genom att hälla innehållet försiktigt fram och tillbaka från en behållare till en annan med is tills drinken är kall. Detta för att kyla och introducera en viss mängd luft till drinken, men inte så mycket och så kraftigt så den blir blaskig och/eller skummig. Garnera med passande tillbehör. Vi gillar endiv, cornichon och syltlök på en tandpetare/cocktailpinne.

Fakta om Stockholm Bränneri Vodka

Foto: Petter Bäcklund

Stockholm Bränneri Vodka

Släpps idag 20/3 klockan 10.00 med artikelnummer 8510302.
500 ml och 38,5 % för 245 kr.

FÖRTYDLIGANDE

Jag har inget samarbete med Systembolaget och vill poängtera att beställning, köp och utlämning sker från/av/hos Systembolaget. Smakbeskrivning och bilder kommer från Systembolaget. Funderar du över dina alkoholvanor? Kolla in IQ!