Välkända The Botanist är en favorit för många runt om i världen, inklusive för min svärfar. Det var han som en gång i tiden fick in mig på Islay Dry Gin och det är en produkt som sedan dess alltid finns i mitt barskåp. Nu lanserar The Botanist sitt nya sortiment med Islay Cask Matured Gin vilket gjorde mig väldigt nyfiken. Jag hörde av mig direkt till Katie Smith som är Global Brand Manager på The Bruichladdich Distillery Company Ltd.
Deras första produkt The Botanist Islay Dry Gin lanserades 2011 och 2022 kom den starkare Hebridean Strength (som jag fick möjlighet att testa på Drinkmässan i Göteborg) . Nu släpps alltså två helt nya fatlagrade produkter och med tanke på att Master Distiller Adam Hannet och hans team haft möjligheten att experimentera med fatlagring ända sedan Islay Dry Gin först släpptes, bådar det gott.
Adam har dessutom möjligheter som få andra har, tack vare att The Bruichladdisch Distillerys äger över 300 olika fattyper. I lagerlokalerna på Islay (i de inre Hebriderna, Skottland) hittar du tunnor som lagrat allt från det finaste röda vinet och sherry till amerikansk whisky.
”The complexity of The Botanist and its unparalleled quality make it a pleasure to experiment with. We have watched and waited to see how the balance of the liquid and the 22 Islay botanicals can be further enhanced by resting in fine quality European and American oak casks. This experiment has been decades in the making and we’re really pleased with the vibrancy and depth of the new liquids.”
Adam Hannet
De har valt att kalla sina två nya gin ”Rested” och ”Aged” (inspirerade av Reposado och Anejo tequila).
The Botanist Cask Rested Gin är lagrad minst 6 månader
The Botanist Cask Rested Gin har enligt uppgift legat på en blandning av upp till 16 olika typer av fat från en mängd olika regioner och har åldrats i Bruichladdichs lager på Islay i minst sex månader. Spriten stoltserar med The Botanist’s signaturkomplexitet och en ny livlighet. Fatens påverkan på spriten tillför något extra till gommen och skapar en djup munkänsla.
The Botanist Cask Rested Gin kommer i flaskor på 700 ml, alkoholhalten ligger på 46 % och denna gin kostar ca 670 kr via thebotanist.com (oklart om den går att beställa till Sverige + skatter + tull osv). Islay Cask Rested Gin finns tillgänglig inom restauranghandeln och hos specialiserade återförsäljare.
The Botanist Cask Aged Gin är lagrad i minst 3 år
The Botanist Cask Aged Gin har enligt uppgift legat på upp till 6 olika typer av fat, från olika regioner och har åldrats i minst tre år i Bruichladdichs lager. The Botanist Aged Gin öppnar med söta, färska fruktsmaker blandade med vaniljglass och rostad ek. Fatens djup och de milda, jordnära kryddorna värmer gommen samtidigt som de tillåter de blommiga och örtiga noterna från The Botanist att förbli hjärtat av profilen.
The Botanist Cask Aged Gin kommer i flaskor på 700 ml, alkoholhalten ligger på 46 % och denna gin kostar ca 930 kr via thebotanist.com (oklart om den går att beställa till Sverige + skatter + tull osv). Islay Cask Ageed Gin finns inledningsvis bara tillgänglig inom restauranghandeln.
Kommer dom att släppas i Sverige?
Katie Smith säger att det är oklart än om den lanseras i Sverige, men att produkterna kommer att släppas allt eftersom i Europa under de kommande åren. Frida Breaum Löfvenborg som är Brand Manager för Rémy Cointreau hos Nigab (yes, The Botanist ingår där), säger (i Facebookgruppen Vi som älskar gin!) att produkterna eventuellt kan dyka upp för smakprov på någon mässa framöver.
Hur har mottagandet varit?
De nya produkterna har visats upp i en serie hemliga provsmakningar på stora branschevenemang över hela världen, såsom Berlin Bar Convent, World’s 50 best bars i Singapore och Brooklyn Bar Convent. Enligt utsago möttes produkterna av strålande recensioner och ivriga bartenders.
Gareth Brown, marknadsdirektör på Bruichladdich Distillery:
”We’re excited to bring The Botanist Cask Rested and Cask Aged Gin to the market to help support our brand’s ambitious growth aspirations. The Islay Cask Matured Gin range will unlock access to new drinking occasions and new consumers and at the same time, it reinforces our distilling expertise, ageing credentials and incredible provenance.”
Stötta mitt arbete!
Jag driver Ginpodden som ett hobbyprojekt och skriver alla artiklar helt ideellt. Gillar du vad jag gör får du gärna stötta mitt arbete med en gåva så att jag kan pröjsa för resor och webbhotell. Oavsett, tack för att du läser och lyssnar. Du stöttar enklast via Swish eller PayPal.
TACK ❤️